The Mind

Vi är nu inne i en ny tidsålder som kallas Aquarian Age eller Den ökade Medvetenhetens Tid. Det blir nu allt viktigare för människor att utvecklas andligen. Vi ser oss själva och andra som ett, istället för separerade och konkurrerande. Vi blir mer medkännande, inkännande. Vi förlåter oss själva och andra. Vi ser saker som de egentligen är. Vi värnar om Moder Jord. Vi sköter om vår kropp och vår själ. Vi skadar inte varandra. Vi vibrerar i samklang med universum, som visar oss vägen.

Enligt Yogi Bhajan omfattar The Mind (sinnet) förutom sinnesorganen – syn, hörsel, känsel, lukt och smak även intuition, tankar och känslor. Tankarna och våra reaktioner på tankarna är det vi kallar egot. Sinnet är en omfattande och automatisk mekanism, som processar tankar och känslor, ibland hinner vi inte med. Sinnet producerar ibland intriger, alldeles på egen hand och kan uppmuntra oss att handla förhastat. Men lämnar oss sedan i sticket med skuldkänslorna och ångesten.

För att uppnå en bra balans och harmoni behöver vi bli herrar över våra sinnen. För om vi låter sinnet ta över kan det visa sig som rädsla och ökat behov av att kontrollera. Hur når vi harmoni med sinnet och egot? Genom mantra, andning och meditation observerar vi sinnet och når slutligen inre stillhet. Meditationen minskar stressen. När vi är stressade tappar vi greppet och då börjar sinnet leva sitt eget liv. Vi blir ännu mer förvirrade och ser bara problem.
”Jag har inte tid att meditera”, säger folk ibland. Det är fel! Du har inte tid att låta bli säger Yogi Bhajan. Meditation frigör tid. Du blir mer fokuserad i vardagen. Du gör inte misstag lika lätt. Du blir inte lika trött. Du dagdrömmer mindre och slutar tänka på oförrätter och oväsentligheter. Du är närvarande och intuitiv. Du blir mer rak och ärlig. Du talar direkt från hjärtat. I full medvetenhet och respekt mot andra. Du har inte längre lust att ljuga och slingra dig, utan säger som det är.

Bedömning: Bra förord om Aquarian Age. Engelskan lättbegriplig. Bygger på public lectures givna av Yogi Bhajan. Boken gav mig en god beskrivning av sinnet enligt kundaliniyogans synsätt och dessutom flera bra meditationer. Klart läsvärd! Kanske kan boken göra oss lite mindre animaliska och något mer änglalika

/Recension Eva Omfors